Rekrytointikonsultin joulumietteitä – Mitä vien mukanani tulevaan vuoteen?

Vuoden lähetessä loppuaan, on monella tapana kääntyä katsomaan taaksepäin kulunutta vuotta. Itse huomaan tähän aikaan vuodesta väistämättä tekeväni koontia kuluneesta vuodesta, samalla kun ajatukset toisaalta pyörivät jo tulevan vuoden suunnitelmissa.

Mitä vuodesta 2015 sitten jäi käteen, ja mitä siitä voisi ottaa mukaan alkavaan vuoteen?

Omalta osaltani vuosi 2015 on pitänyt sisällään paljon muutoksia ja uudistuksia, sekä työrintamalla rekrytointikonsultin roolissa, että laajemminkin omassa elämässä ja ympäröivässä maailmassa. Tuntuu, että ulkoinen toimintaympäristömme on ollut jatkuvassa epävarmuudessa vallitsevan taloustilanteen takia, ja tilanne on näkynyt voimakkaasti kaikessa tekemisessä – myös rekrytoinneissa. Monet yrityspäättäjät ovat olleet epävarmoja talouden ja tulevaisuuden kehityksestä, ja rekrytointipäätöksiä on saatettu lykätty tulevaisuuteen ja ”varmempiin” aikoihin.

Positiivisiakin signaaleita on kuitenkin ollut havaittavissa, etenkin loppuvuotta kohden. Oman työni kautta on ollut mukava huomata, että muun muassa kotimaiset kasvuyritykset, sekä pitkätkin juuret omaavat perheyritykset ovat olleet juuri niitä, jotka ovat rohkeasti uskaltaneet luottaa kasvunäkymiin ja ovat rekrytoineet uutta henkilöstöä. Myös joitakin mielenkiintoisia ulkomaisia yrityksiä on tullut, tai on tulossa, Suomen markkinoille. Näillä ulkomaisilla toimijoilla on selvästi mielenkiintoa ja uskoa Suomen markkinoita kohtaan. Osaavan henkilöstön rekrytointi on yksi tärkeä aspekti Suomen markkinoille lähdettäessä.

Epävarmuus tulevasta on siis ollut leimaavaa vuodelle 2015, ja huomaan myös oppineeni paljon juuri epävarmuuden ansiosta. Itse aionkin viedä vuodesta 2015 mukaani muutaman tärkeän opin seuraavalle vuodelle. Yksi tärkeä oppi on ollut se, miten epävarmoistakin tilanteista voi selvitä, kun uskoo tulevaan, eikä pelästy niitä väistämättä eteen tulevia takapakkeja liikaa. Kuluneen vuoden aikana olen varmasti oppinut sietämään epävarmuutta paremmin kuin koskaan ennen joutuessani oman työroolini puitteissa opettelemaan paljon uutta, ja olemaan jopa päivittäin omalla epämukavuusalueellani.  Se, että tästäkin on selvitty, on toki kasvattanut minua sekä rekrytoinnin ammattilaisena, että ihmisenä ylipäätään, ja antaa myös jatkossa luottamusta itseen ja omaan tekemiseen.

Ehkä vielä tärkeämpi asia, jonka olen kuluneen vuoden aikana saanut oppia, on avoimen kommunikaation ja tuen merkitys. Kun itsellä on ollut ajoittain kovakin stressi ja pelko siitä, miten kaikesta uudesta selviytyy epävarmuuden keskellä, on asian ääneen puhuminen auttanut yllättävän paljon. Vielä parempaa on ollut huomata se, että usein kollegat saattavat painia ihan samojen tunteiden kanssa, ja mikäs sen mukavampaa, kuin jakaa yhteinen huoli. Usein sitä huomaa asiat halki puhuttuaan, ettei tilanne lopulta olekaan lainkaan niin paha, kuin mitä oman päänsä sisällä on ajatellut. Avoin keskustelu, kollegoiden tuki ja kannustaminen onkin sellainen asia, mitä on oppinut vielä entistäkin enemmän arvostamaan. Pyrin myös jatkossa avaamaan suuni mahdollisimman aikaisin, ennen kuin asioita murehtii liikaa itsekseen. Avun vastaanottaminen ja sen antaminen on kumpikin yhtä tärkeää sekä oman jaksamisen, että tiimin onnistuneen toiminnan kannalta.

Mitä Sinä olet oppinut vuoden 2015 aikana, ja mitä aiot viedä mukanasi vuoteen 2016?

 

 

Ihanaa joulunaikaa ja vuodenvaihdetta!

 

Annika

← Takaisin